Hoe overleef je als zzp’er deze crisis?

Het coronavirus slaat wereldwijd hard toe, ook in Nederland beheerst het plotseling ons dagelijks leven. Onze aandacht wordt verdeeld naar gezondheidsaspecten en economische aandachtsgebieden. Hoe zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg niet bezwijkt onder het aantal ernstige patiënten en hoe zorgen we er voor dat de economie niet volledig instort?
Voor de gemiddelde zzp’er zijn dat nu ook de belangrijkste vragen: hoe blijf ik (en mijn dierbaren) gezond en hoe houd ik financieel het hoofd boven water? De kranten staan er bol van, eigenlijk gaat het alleen nog maar hier over. Ook het internationale nieuws wordt er door beheerst.

Veel zaken moeten hun deuren sluiten, het sociale leven staat op een lager pitje en de schappen in de supermarkt blijken van de ene op de andere dag te worden leeg getrokken. Allemaal problemen waar we veertien dagen geleden nog niet echt serieus mee bezig waren. En nu dus ineens wel.

Wij kunnen jullie, als ondernemersvereniging / netwerkvereniging, maar heel beperkt helpen. De ALV hebben we al afgezegd, de andere netwerkbijeenkomsten zullen we ook opschorten. In de tussentijd kunnen we hooguit proberen vragen van jullie te beantwoorden of gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingen.

Wij zijn geen brancheorganisatie (= “een bundeling van meerdere bedrijven uit één branche”) dus wij kunnen bijvoorbeeld niet optreden als ‘derde deskundige’ zoals de belastingdienst vraagt voor het uitstellen van belasting. Als daar vragen over zijn kunnen we jullie misschien wel helpen om samen op zoek te gaan naar andere oplossingen.

In de tussentijd kunnen we elkaar misschien wel helpen met het vinden van informatie. Zo heb ik al mensen verwezen naar de Nieuwsbrief van ZZP Nederland en naar de info van de Belastingdienst:
https://mailchi.mp/ddaf0798896d/zzp-en-coronavirus?e=daab46abc6 ,
of:
https://www.zzp-nederland.nl/nieuws/2-3?utm_source=ZZP+Nederland&utm_campaign=8af440ed25-zzp_en_coronavirus&utm_medium=email&utm_term=0_68210bade8-8af440ed25-79436481#verlagen-voorlopige-aanslag .

Ook de Belastingdienst zelf geeft informatie:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen
Maar let wel: alle informatie kan snel achterhaald zijn en wijzigen door de voortsnellende actualiteit.

En bovendien kan er ook informatie tussen zitten die volstrekt waardeloos en zelfs contraproductief is. Zo bereikte ons vandaag een hoax (zeg maar een flauwe 1-april-grap) over een virus op WhatsApp. Even kijken op internet kan dan geen kwaad (deze hoax bleek al jaren op internet rond te dwalen).

Vanavond kregen wij ook de wekelijkse Nieuwsbrief van de gemeente Stichtse Vecht met diverse informatie. Dankzij onze goede contacten met de gemeente wisten wij al dat er hard gewerkt werd aan deze set van informatie en maatregelen. Vandaar dat wij daarop even hebben gewacht en nu deze ZZP-platform-nieuwsbrief naar jullie toesturen.

Om snel de informatie van de gemeente te lezen over de financiële steun voor inwoners, zzp’ers, bedrijven en werkgevers klik je hier:
https://stichtsevecht.nl/onderwerp/4833/financiele-steun-voor-zzpers-werknemers-en-bedrijven-in-de-coronacrisis/
De hele nieuwsbrief van de gemeente, ook met allerlei andere actuele informatie, vind je hier: https://nieuwsbrief.stichtsevecht.nl//nieuwsbrief/175/Week-12—19-maart-2020/

Mochten er nog vragen zijn en je denkt dat wij daar misschien een zinvolle bijdrage aan zouden kunnen leveren, aarzel dan niet om contact op te nemen. Wellicht kan ons netwerk (met gemeente, andere ondernemers, provincie, etc.) daarbij behulpzaam zijn.

De Nederlanders zijn doorgaans een nuchter volk met een goede reputatie als het over de economie gaat. Laat je ook in deze aparte tijden niet gek maken! Let op elkaar, help elkaar en blijf nuchter als altijd. Gebruik je creativiteit om toch nog omzet / inkomen te verwerven en als je werk noodgedwongen helemaal stil valt: probeer steun bij elkaar en bij de overheid te vinden. Of, met de woorden van onze burgemeester de heer Ap Reinders: “Houd het hart warm en het hoofd koel”.

We wensen jullie veel sterkte en een goede gezondheid.

Namens het bestuur van het ZZP-platform,
Kees Swierts, voorzitter.