Hoe staat het met jouw ‘AVG’

Ondanks de goede inleiding in deze materie die Martijn Meesters en Jasper Wammes hielden op 19 april in Breukelen zal het jou misschien vergaan zijn als vele anderen: je was op 24 mei, toen de wet AVG van kracht werd, waarschijnlijk nog niet echt klaar met al het werk dat je voor deze wet moest doen. Het blijft een lastige materie. Dat was het al onder de oude, al lang bestaande wetgeving, maar ook nu is het nog steeds lastig om aan alle regels te voldoen.

ZZP Stichtse Vecht AVGOnderstaand geeft Jasper ons nog een paar extra tips:

  • Zorg dat je een privacy statement hebt en zet deze op je website. Voorbeelden zijn er online wel te vinden. Maar: Let op, ken de inhoud van je statement en weet wat je hiermee verklaart!
  • Zorg ervoor, als je toch met je website bezig bent, dat je bij je formulieren een verplicht vinkje neerzet (dat niet al aangevinkt staat) met erbij vermeld dat de lezer akkoord gaat met de verwerking van zijn/haar gegevens ten behoeve van het opnemen van contact (dat is immers het doel van zo’n contactformulier). Zo’n vinkje is goed zichtbaar voor de buitenwereld, als je website wat dat betreft klopt, zal de rest ook wel kunnen kloppen. Maar heb je dit al niet, wat heb je dan wel voor elkaar?
  • Zorg dat je een verwerkersovereenkomst sluit met je ‘verwerkers’ (dat zijn bedrijven die namens jou gegevens verwerken, bijvoorbeeld je boekhouder en ICT’er).
  • Zorg dat je een verwerkingsregister hebt (modellen zijn ook online te vinden)
  • Teken niet zomaar elke verwerkersovereenkomst.
  • Wat er in de documenten moet komen te staan, is allemaal te vinden op de website van de autoriteit persoonsgegevens.

Ook de Kamer van Koophandel houdt ons regelmatig op de hoogte met tips. Klik bijvoorbeeld maar eens hier voor info over de AVG >>.

Overigens geeft de KvK sowieso regelmatige interessante tips op hun website. Kijk voor algemene informatie maar eens hier >>.

Gelukkig heeft minister voor Rechtsbescherming, de heer Dekker, al wel aangegeven dat met de kleine bedrijven in het begin schappelijk zal worden omgegaan. Kleine bedrijven en ondernemers hoeven niet bang te zijn dat ze direct boetes gaan krijgen als ze de persoonlijke gegevens nog niet goed hebben beschermd. Maar ondernemers moeten dan wel aan kunnen tonen dat ze bezig zijn om alles op orde te krijgen conform de AVG.  Autoriteit Persoonsgegevens heeft minister Dekker om meer geld gevraagd om de nieuwe AVG te kunnen handhaven, maar minister Dekker heeft te kennen gegeven dit geld nog niet beschikbaar te stellen.

Download hier de presentatie.