zzp'er in the spotlights - 1

Interview Rob van de Vlierd voor ZZP-platform Stichtse Vecht door Annette Links

Met enige regelmaat zetten we een zzp’er van onze vereniging in de spotlights. Je leest hier de primeur!
Vandaag zijn we op bezoek bij fotograaf Rob van de Vlierd.

Zijn bedrijf heet Upstairs Fotografie, dat gevestigd is aan de Plesmanlaan 446 in Maarssen.

rob-van-de-vlierdHoe ben je begonnen met fotograferen?

“Na jaren fotografie als hobby te hebben uitgevoerd naast een baan, zeiden bekenden tegen me ‘ga nou eens wat geld vragen voor je foto’s, want dan kan jij je dure hobby bekostigen’. Toen heb ik het eigenlijk heel rustig opgebouwd. Sinds januari van dit jaar (2016) werk ik fulltime als fotograaf.

In het begin fotografeerde ik alles. Denk aan natuur en zonsondergangen, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het fotograferen van mensen voor mij het interessantst en leukst is, omdat het elke keer anders is en elke keer weer een uitdaging. Het kan ook elke keer technisch beter. Ik heb daarin geen specifieke doelgroep, maar dat gaat van huwelijksfotografie tot bedrijfsfotografie. En daarin kom ik iedereen en van alles tegen.” 

Hoe kom je aan klanten?

“Ik doe veel shoots, soms ook onbetaald. Hiermee kweek ik veel goodwill. Ik fotografeer weleens bij de ijsbaan in Maarssen. Ook fotografeer ik elk jaar op Koningsdag. In Vleuten, Maarssen en Maarssenbroek. Dat doe ik gewoon voor de kinderen zelf, zodat ze de foto’s van mijn website kunnen halen. Daar hou ik soms ook weer een opdracht aan over. Het kost me verder niets, alleen een halve dag werk. En verder krijg ik klanten via Facebook. Ik promoot mezelf natuurlijk via mijn zakelijke Facebookpagina. Soms doe ik een promotieactie, ook op Google. Aan Google Adwords, website optimalisatie, besteed ik ook veel tijd. Ik zie het als een sport om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen zonder er veel geld aan uit te geven. Toch komen de meeste klanten via-via.”

Werk je als fotograaf ook samen met anderen?

“Als fotograaf werk ik vaak samen met andere zzp’ers, zoals tijdens een fotoshoot met visagisten en  hairstylers. Bij een evenement huur ik, als ik het niet alleen aankan, ook anderen in. Met regelmaat werk ik samen met makelaar Karin van der Willigen (ook van de vereniging). Voor haar fotografeer ik woningen en bedrijfspanden. Dat is weer een heel andere tak van fotografie, die ter afwisseling ook heel leuk is. En je komt bij de mensen thuis, wat ik altijd gezellig vind.”

Waarom zit je bij de Vereniging?

“Ik zit erbij omdat het een gezellige club is en omdat ik het handig vind om te kunnen overleggen en sparren met iemand die ook zzp’er is, want zakelijk sta je soms in je eentje. Ik vind het niet belangrijk om bij elke meeting te zijn en daar opdrachten uit te halen. Ik ga meer voor het overleg en de gezelligheid. Als zzp’er heb je immers geen collega’s. Ik raad het andere zzp’ers zeker aan om ook lid te worden. Kom erbij! Absoluut.”