zzp'er in the spotlights - 2

InterNiceInterview Marijke Mol voor ZZP-platform Stichtse Vecht door Annette Links

Biedt op freelance basis secretariële ondersteuning. Haar website: www.internice.nl

Je hebt de MUS gewonnen. Waarom? :-)

Voor mijn ‘positief kritische houding’ en wat ik in de korte periode dat ik lid ben voor de vereniging en de ActiviteitenCommissie heb gedaan, aldus voorzitter Kees. Ik herken mij er wel in, heb vaak een kritische blik, maar probeer dan waar het op dat moment om gaat met zo min mogelijk aanpassingen efficiënter te maken of te organiseren.

Vertel eens iets over jezelf, over je werk.

MarijkeIk ben al 17 jaar freelance secretaresse. Doe alles wat met een secretariaat te maken heeft. De ene keer in de ondersteuning als secretaresse, de andere keer als adviseur over hoe je de werkzaamheden efficiënter kunt organiseren. De werkzaamheden zijn sinds ik begon natuurlijk wel veel veranderd, onder andere door de digitale ontwikkelingen.
Mijn opdrachtgevers zijn veelal andere zzp’ers en het MBK. Daar gaat mijn voorkeur ook naar uit, omdat ik dan met alle aspecten van een bedrijf te maken heb. Bij een grote organisatie zijn de werkzaamheden vaak beperkt tot 1 afdeling. Ik organiseer het werk achter de schermen zó, dat de ander vóór de schermen optimaal kan ondernemen.

Waarom ben je zzp‘er geworden?

Ik vind het leuker om steeds iets anders te doen, dan dag in dag uit naar dezelfde werkplek met dezelfde collega’s te gaan. De afwisseling in werkzaamheden en omgeving maakt het voor mij heel aantrekkelijk.

Hoe kom je meestal aan klanten?

Toen ik 17 jaar geleden begon, heb ik brieven gestuurd naar mensen met wie ik in het verleden bij verschillende bedrijven had gewerkt. Daarin vermeldde ik waar ik ze van kende, haalde een herinnering op, vertelde dat ik als zzp’er begonnen was en dat ik ze de week erna zou bellen. Ik had nooit aan acquisitie gedaan, dus vond dat wel eng. Heb het toch gedaan en uit dat belrondje kwamen al 3 concrete opdrachten. Nu zijn mijn opdrachtgevers vaak klanten van klanten, mensen die ik privé ken of die via via van mij gehoord hebben. Netwerken werkt!

Wat was de leukste manier waarop je een klant ontmoette?

Ik was ruim 10 jaar weg bij een grote organisatie en werkte inmiddels als zzp’er bij een fiscaal adviseur. Hij had een afspraak met een van zijn klanten: de directeur van de organisatie waar ik eerder werkte. Na al die jaren herkende die directeur mij nog en zocht toevallig een ‘stevige’ secretaresse voor een stichting waar hij voorzitter van is. We werken inmiddels alweer 6 jaar met elkaar. Ik heb ook weleens een opdracht gekregen na een gesprek met een lid van de Raad van Commissarissen naast wie ik toevallig tijdens een kerstdiner zat.

Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit?

Die heb ik nu eigenlijk wel! Mijn dagen zien er nooit hetzelfde uit en daarbij voel ik mij als een vis in het water. Op één dag werk ik vaak voor verschillende bedrijven. Daarvoor hoef ik niet altijd bij de klant op kantoor te zijn, maar doe ik de werkzaamheden vanuit mijn eigen kantoor (lees: huis, tuin, zonnetje). 

Waarom ben je lid van ZZP-platform Stichtse Vecht?

Omdat ik vaak met kleine bedrijven werk, blijkt het heel handig te zijn dat ik in diverse beroepsgroepen mensen ken: accountants, socialmediaexperts, automatiseerders, tekstschrijvers, etc. Ik benader voor mijn opdrachtgevers regelmatig mensen uit mijn netwerk. Dus hoe meer mensen ik ken, hoe groter het netwerk is waarvan ik gebruik kan maken.

Mocht ik er zelf een opdracht uithalen, is dat mooi, maar dat is niet mijn doel geweest om lid te worden.

Kan je andere zzp'ers aanbevelen om lid te worden?

Jazeker. Je leert andere professionals uit je omgeving kennen en, zeker net zo belangrijk, zij jou!