zzp'er in the spotlights - 3

Interview Roelien Muis – Merkens voor ZZP-platform Stichtse Vecht door Annette Links

Eens in de zoveel tijd zetten we één van de leden van ZZP Platform Stichtse Vecht in het zonnetje. Deze keer is het interview met Roelien Muis-Merkens. Zij is tekstschrijver en vertaler www.joinwords.nl en is gevestigd in Maarssen.

RoelienHet is lekker warm weer, als ik voor het gesprek aanschuif bij Roelien in de tuin, onder de parasol. Er staat een karaf koel water met munt, komkommer en een kopje koffie. Roelien woont in Maarssen met man en drie kinderen in de leeftijd van 5, 4 en 1 jaar. 

Hoe ben je ondernemer geworden?

Het kwam toevallig op mijn pad. Mijn man en ik hebben een aantal jaren in Londen gewoond en gewerkt. Ik werkte erg veel en had een stressvolle functie. En toen raakte ik zwanger. We wilden toen niet in Londen blijven wonen met een gezin, maar terug naar Nederland. Ik zette mijn baan stop, omdat het niet mijn ding was. En als je zwanger bent, ben je geneigd om bij het solliciteren alles maar aan te nemen. Dat wilde ik niet, omdat ik vooral wilde doen wat ik leuk vond. Mijn man zei toen ‘je hebt een extra taal erbij, kan je niet zelf wat op gaan zetten?’ Met een bachelor Journalistiek en master in Taal- en Cultuurstudies op zak ontstond het idee om tekstschrijfdiensten aan te bieden met  vertalingen Nederlands-Engels, Engels-Nederlands en Duits naar het Nederlands erbij. Dat was vanaf het begin eigenlijk leuk. En daar kan ik nu aardig mijn tijd mee vullen.

En je had ook meteen klanten?

Ja, in het begin heb ik me op fora en waar mensen elkaar zoeken ingeschreven. Zoals Hoofdkraan.nl. Dan neem je alles nog aan, omdat je werk wilt. Op een gegeven moment kan je kiezen en je krijgt klanten waar je blij van wordt en die hou je en daar mag je meer werk voor doen. En zo is het gegroeid. Ik ben alweer ruim vijf jaar bezig. Het combineert heel goed en ik ben het daarom ook blijven doen met een gezin. Ik werk thuis en ben flexibel. Ik hoef de kinderen niet heel vaak weg te brengen naar opvang e.d. Ik kan ook veel zelf regelen. ‘s Avonds kan ik altijd nog wat doen. Ik heb eigenlijk maar twee dagen in de week dat ik ze onder de pannen heb; dinsdag en vrijdag. Ik doe ook helemaal niets als ik de kinderen om me heen heb, hoogstens een mailtje naar een klant, van ‘ik heb je mail gezien en vanavond reageer ik’. Maar ik kan ook zonodig avonden, desnoods een nacht doorgaan. En dan haal ik later de slaap wel weer in. Maar ik werk ook maar ongeveer twintig uur in de week. En bij elk kind erbij ben ik iets minder gaan werken. Het is toch een soort balans die je zoekt, voelt het nog goed…

Hoe kom je aan klanten?

Heel veel via netwerk, van mezelf, van mijn man. Omdat je in iemands netwerk zit, mag je iets als eerste doen. En als het goed bevalt mag je blijven, zo is het vaak. En daaruit zijn een aantal vaste klanten gekomen. Dat loopt redelijk goed voor mij. Niet voor een veertigurige werkweek, maar voor mij prima.

Wat doe je als je te weinig klanten hebt?

Dat komt ook wel eens voor. Bepaalde periodes in het jaar dat je denkt ‘oei er is echt even helemaal niks’. Dat voelt altijd weer moeilijk, teveel werk is niet fijn, maar vooruitzicht op niks is ook niet makkelijk. Ja wat doe je dan… nou ja de eerste twee jaar dat ik ondernam dacht ik ‘ik moet gewoon gauw nieuwe opdrachten vinden’ en dan deed ik enorm mijn best. Maar nu kan ik het accepteren; het is gewoon rustiger in de zomer en dan ga ik mijn website eens aanpassen of even een blog schrijven. Op anderen manieren laten zien dat ik er ben. Dan weet ik dat in september/oktober het werk weer aantrekt. Mooi in de periode dat de kinderen op school zitten en dat is ook wel weer een prettige tijd.

Wat doe je als je teveel klanten hebt?

Meestal kan ik het allemaal wel met mijn klanten overleggen: ‘ik zit echt vol, kan het volgende week?’. Maar soms vragen ze of ik iemand anders weet. En dan draag ik iemand uit mijn eigen netwerk voor. Op het gebied van vertalingen is dat vaak. Het is wel een dingetje dat je eerst moet proberen; iemand doorsturen naar een concullega, maar het is ook weer een service voor de klant. Ik ben er nog geen opdrachtgever door kwijtgeraakt. En bij periodes zoals zwangerschapsverlof dan laat ik van tevoren weten dat ik een tijd niet beschikbaar ben en zoeken ze zelf iemand. Dan komen ze daarna weer bij me terug of niet. Door zo’n lange afwezigheid raak je wel eens klanten kwijt. Maar ik weet inmiddels uit ervaring dat dat ook weer ruimte schept voor nieuwe opdrachtgevers. Je moet ook steeds wel weer laten zien wie je bent en wat je kan. Je kunt ook niet maar blijven zitten. Ik merk wel dat als je die dynamiek ziet, dat je kan accepteren dat het wat rustiger is en je kansen kan zien als er minder werk is: ‘Hee, ik wilde eigenlijk deze kant op, eens kijken hoe ik daar kom’. Zo gaat het als je Zzpeet - als het een werkwoord is.

Voor wat voor klanten werk je?

Ik bedien eigenlijk twee segmenten. Vertalingen en tekstschrijven. En ik krijg opdrachten om in het Engels teksten te schrijven. Dat zit er ook weer tussen. Ik vind het het leukst om zelf te schrijven, maar vertalingen vind ik ook fijn, omdat je dan met het Engels bezig blijft en dat vind ik een prettige taal. Er komen vaak aanvragen voor een Engelse vertaling binnen, maar ook voor een originele Engelse tekst, zoals een Engelse blog of website. Dit zijn vooral bedrijven, maar er komen ook wel particulieren voorbij die hun cv in het Engels nodig hebben, of hun linkedin profiel. Dus ik werk voor bedrijven en particulieren en ik doe ook bewust dingen gratis. Voor de kinderboerderij hier schrijf ik de nieuwsbrief. Dat is een goed doel dat ik graag wil steunen. Dat heb ik ook wel voor andere stichtingen gedaan. Het is voor mij een makkelijke manier van vrijwilligerswerk, omdat ik er plezier aan beleef.

Wat is je beste investering?

Mijn laptop, die heb ik dagelijks nodig. En destijds het lidmaatschap voor Hoofdkraan.nl. Daar heb ik wel een paar opdrachtgevers aan overgehouden. En dat was om op te starten een goede investering. Ik zou het verder niet weten. Ik heb laatst een communicatieuiting bedacht, iets taalkundigs en dat rondgestuurd aan opdrachtgevers na mijn verlof. En ik merk dat dat dan weer goed is. Er zijn altijd één of twee opdrachtgevers die zeggen; ‘Oh leuk ze is er weer’ en dan ook meteen weer met iets komen. Een goede investering om bestaande opdrachtgevers bij je te houden als je even buiten beeld ben geweest. Het is een ludiek kaartje waarbij ik wil overbrengen dat ‘verbinden’ in mijn schrijfstijl de basis vormt. Daar kreeg ik hele positieve reacties op. Ik verbind natuurlijk vanalles: de lezer en boodschap, verschillende culturen via mijn vertalingen, enz. Je bent constant bezig met verbinden naast het maken van de zinnen waarmee je woorden verbind. Met dat woord kan je alle kanten op. In joinwords zit ook ‘to join’  in, dat is dat verbindingselement.

Wat is je slechtste investering?

Eerlijk gezegd: in teveel professionele netwerken zitten waarvoor ik wel betaal, maar nauwelijks tijd heb om goed aan deel te nemen.  Ik werk natuurlijk thuis en combineer dat met een druk gezin. Soms mis ik het hebben van collega’s. Dan zijn er natuurlijk mogelijkheden om je aan te sluiten bij een netwerk zoals deze. En daar werd ik soms wel iets te enthousiast in. Nu  heb ik het teruggebracht naar twee. Ik word regelmatig gemaild van ‘We zien jou en wil je je niet aansluiten bij ons netwerk?’ Mijn eerste reactie is dan, ‘Ja dat wil ik, dat vind ik leuk en gezellig, ik heb iets toe te voegen, je kunt  leren van elkaar en het sociale vind ik ook heel fijn’. Maar voor nu is het gewoon niet haalbaar. Ik moet gewoon eerst meer uren gaan maken. Als mijn kinderen groter zijn, komt er vanzelf meer werktijd beschikbaar en dan krijg ik meer ruimte om te netwerken. Dat is een keuze voor nu.

Op activiteiten van ZZP Platform SV ben ik misschien twee keer geweest. Daar heb ik ook meteen contacten aan overgehouden, zoals een dame in de buurt die ook vertaler is.

Ik vind heel veel dingen die het platform organiseert interessant, zo ben ik bij Nijenrode geweest voor een lezing. Maar ik merk dat het er zo slecht van komt.

Hoe bepaal je je prijzen?

Het is best wel een issue. Ook om mij heen merk ik dat. Vooral vrouwen vragen eerder te weinig dan teveel en dat heb ik ook wel gehad in het begin. Nu heb ik het idee dat ik een redelijke prijs bied, maar het zou nog steeds hoger mogen. Maar mijn werk is iets waar ik blij van wordt, want ik krijg betaald voor iets wat ik goed kan en te bieden heb. Maar, voor de opleidingen die ik heb gehad en voor de werkervaring die ik al heb opgedaan weet ik zeker dat er mensen zijn die hoger durven in te zetten. Ik heb een tijd gewerkt in een drukke stressvolle omgeving en daar werd ik totaal niet gelukkig van. Dan kies ik liever voor werk waar ik gelukkig van word, dan maar iets minder betaald krijg, maar waarin ik wel flexibiliteit en vrijheid heb.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik ben lid van beroepsvereniging Tekstnet. Zij hebben een uitgave en geven workshops. Ik zit ook in een revisiegroepje. Dat is een fijn om te sparren en elkaar te blijven inspireren. Je bent verder altijd wel bezig met taal. Ik lees dagelijks de NRC Next, vaak een tijdschrift, en ik blijf uit interesse zoveel mogelijk bij met taalblogs en collums. Zo kom je nieuwe manieren van schrijven tegen. Mijn Engels bijhouden is natuurlijk wel een ding, want ik woon al vijf jaar niet meer in Engeland. Om het op niveau te houden lees ik in het Engels, kijk ik naar programma’s op de BBC  en houd ik contact met Engelse vrienden. Zo kan ik het hoge niveau van mijn Engels handhaven.

Wat doe je over vijf jaar?

Dat vind ik een lastige vraag, omdat het nu zo ontzettend goed past om zzp’er te zijn en thuis te werken. Over vijf jaar zit ik in een hele andere situatie. Dan zou ik zo weer bij een bedrijf kunnen werken. Ik heb niet altijd geroepen dat ik zelfstandig ondernemer wilde zijn, het kwam op mijn pad en het bevalt enorm goed. Maar ik sta ook graag ‘s ochtends op om weer met collega’s te werken. Er zijn ook veel bedrijven die ik leuk vind. Ik hou de dingen graag open en verras mezelf denk ik met waar ik over vijf jaar sta. Als ik maar wel kan groeien.

Heb je een pensioen?

Ja, zeker. Dat vind ik belangrijk, ik moet toch goed voor mezelf zorgen.

En wanneer ga je met pensioen?

68 jaar staat het nu op. 

Wanneer wil je met werken stoppen? 

Als ik geen plezier meer heb in het werken en financieel rond kan komen en zo rustiger aan te doen.

Maar wanneer ga je stoppen?

Dat is ver in de toekomst kijken, en ik heb geen idee waar ik dan sta. Maar zolang ik het leuk vind om te doen, blijf ik toch altijd met taal bezig. Ik kan me voorstellen dat ik tegen die tijd nog steeds graag de speech voor het feestvarken schrijf namens een gezelschap. Dus laat mij dat dan ook maar doen.

Hoe ziet je kantoor eruit?

Een zolderkamer, wat zal het zijn, negen vierkante meter? Ik heb wel mijn laptop aan een groter scherm gekoppeld. Erg prettig, omdat ik ook veel Engelse vertalingen redigeer en dan twee documenten open heb staan. Goed voor mijn ogen en beter voor het overzicht. Een gezellige knusse ruimte waar het nu erg warm is, want de zon staat erop. Dan is in de tuin werken heel prettig. Maar als ik écht druk ben, dan zit ik op zolder, warm of niet.

Werk je alleen?

Ja, maar je hebt altijd wel een netwerk van vormgevers voor als je samen iets moet neerzetten. Dat heb je dan altijd als je tekstschrijver bent. Als je een tekst voor een website schrijft, dan werk je met een websiteontwerper. Als iemand een website wil hebben, dan kan ik verwijzen naar websitebouwers. En zo heb je toch een soort van collega’s.

Ervaar je concurrentie in je vak?

Zeker. Maar ik zie dat als iets positiefs, want je helpt elkaar, daarom praat ik heel bewust over concullega’s. Zo kun je elkaar werk toeschuiven als je vol zit en dan hoef je opdrachtgevers niet teleur te stellen. Je kan iemand anders op hun pad brengen, dat is heel positief. En je kunt enorm veel van elkaar leren. Ik kan ook erg genieten van wat anderen schrijven. Dat vind ik echt leuk, je leest immers graag als je met taal bezig bent. Het hele wereldje is geweldig en ik snap dat anderen dat ook zo vinden dus dan heb je vanzelf concurrenten. En ik heb werk dus hoef ik ook niet verdrietig te doen en me af te vragen ‘Waarom zij wel en ik niet?’ Teksten zijn altijd nodig, er is genoeg werk voor iedereen. 

Je hoort toch ook dat mensen zich tegenwoordig minder lang kunnen concentreren op een tekst en dat de NRC Next daar weer handig op inspeelt door kortere berichten met veel beeld in hun krant te plaatsen?

Ja, maar dat vind ik juist zo leuk, dat je daarop weer inspeelt als krant. Je kunt wel gaan zitten mokken als dingen minder worden, maar het is juist zo fijn aan de maatschappij van nu dat alle veranderingen juist weer nieuwe kansen bieden. Dat zie je ook bij het klimaatakkoord waar Trump dan is uitgestapt. Hoeveel Amerikaanse steden zeggen niet dat het juist zoveel economische kansen biedt door duurzaam te gaan? En dat is dan elke keer die positieve inslag. En dat vind ik mooi, want je ziet echt mensen die dat hebben - je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dan kom je echt nergens. Maar als je gaat nadenken wat wel mogelijk is, dan kom je met zo’n krant als NRC Next, wat eigenlijk zo’n twee jaar geleden opgedoekt zou worden, maar nog steeds bestaat. Dat is interessant en dan ben je bezig met elkaar om het leuker, fijner en prettiger te maken.

Je bent lid van ons platform. Wat trekt je aan in de ZZP Platform SV?

Ik vind het leuk dat het mensen bij elkaar brengt uit verschillende vakgebieden. Allemaal lokaal, dat vind ik belangrijk. Tekstnet is landelijk en dit is lokaal. Ik vind ook echt dat ze hele goede dingen organiseren. Ik ben helaas niet in de gelegenheid om er vaak bij te zijn, maar ik lees het wel altijd. En je krijgt informatie aangereikt waar je wat aan hebt. Ik hou van sociale netwerken, ik zie daar alleen maar voordeel in, dat mensen bij elkaar brengen, het brengt je ook weer op nieuwe ideeën. En dat sparren heb je gewoon nodig, ook als je in je eentje werkt. Ze bieden verder uiteenlopende dingen, de workshops en de barbecue. Als je de tijd hebt om mee te doen, kan je er veel uithalen en vrolijk van worden.

Kan je het iedereen aanraden om lid te worden?

Ja, ik heb het onlangs nog iemand aangeraden. Die kwam mij erop tegen en vroeg me ernaar. Dan zeg ik eerlijk dat ik er op het moment niet uithaal wat erin zit, maar dat spreekt voor mij in mijn situatie. Maar het voelt al leuk om ergens bij te horen en je haalt er indirect toch wel wat uit, zoals nieuws over ZZP gerelateerde zaken.

Wij zijn als platform bezig te bedenken wat voor onze leden nou interessant is om als workshop te krijgen. Wat vind jij nou een leuk idee voor een event of workshop?

Ja dan moet ik even nadenken welke workshops er al gegeven zijn.

De laatste workshop ging over creativiteit en brainstormen. Toen hebben we ook een brainstorm gehouden voor de vereniging om meer leden aan te trekken. Je kunt de methode ook gebruiken voor je bedrijf.

Jullie hebben vast ook workshops gehouden over acquisitie, over klanten aantrekken? Over LinkedIn? Jazeker.

Je hebt tegenwoordig naast social media ook heel veel handige apps, nieuwe programma’s. Het gaat allemaal zo snel. Hoe zou je dergelijke programma’s in kunnen zetten voor je eigen bedrijf? Voorbeeld is een filmpje dat mensen opsturen via whatsapp, dit zijn allemaal foto’s achter elkaar, van een dag. Dergelijke dingen kan je ook wel zakelijk gebruiken. Het gemak waarmee het gaat. Je hoeft tegenwoordig geen camera meer op zak te hebben om een filmpje te maken. Daar heb je weer programma’s voor, die gratis zijn, zodat je heel leuk een grafic op je website kan zetten. Ik moet zeggen dat ik er zelf nog niet veel mee doe, maar het is wel een van mijn doelen. Om meer visuals te gaan gebruiken, maar daar moet je wel weer tijd in investeren.

Er zijn een aantal programma’s die echt functioneel zijn voor iedereen. Dat is misschien wel wat. Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, en dat wil je ook niet toch? Zo zijn er veel hulpprogramma’s, zoals mailchimp voor nieuwsbrieven. Mensen denken misschien, ‘Oh dat kost geld, of ik snap het niet’. Terwijl al die programma’s zijn gemaakt om userfriendly te zijn. En dan is het een avondje stoeien. Zo heb ik een lijstje van dingen die ik in de toekomst wil leren.

Misschien is het een idee als leden elkaar gaan helpen met de programma’s en kennis gaan delen?

Ja, je kunt ook een workshop voor iedereen maken. Zo zou je als vereniging een e-mail rond kunnen sturen aan de leden, wat leeft er? Wat zou je willen weten? Er zijn ook mensen die veel kennis hebben, maar het moeilijk vinden om die kennis te delen. Maar daar is ook wel weer een weg in te vinden. Zodat je de kennis overdraagt aan iemand die wel weet te presenteren. Als backup ben je er dan bij.

Als me verder nog iets in me op komt, deel ik het graag.

 

Verder ging het gesprek over kinderboeken.

door Annette Links