Kookworkshop

Op woensdag 21 februari hebben we bij ‘Maarssen aan de Kook een heel leuke kookworkshop gehouden. De leiding van de workshop was in handen van de eigenaar van Maarssen aan de Kook, Rik van der Schaft, die helaas sinds kort geen lid meer is van ons Platform omdat hij nu personeelsleden heeft en zich geen ZZP’er meer kan noemen. Tussen halfzes en zes uur druppelden de dertien deelnemers binnen in het prachtige, splinternieuwe restaurant van Rik, aan de Nassaustraat in Maarssen-dorp. Tien leden van ons Platform en drie introducés.  We werden verwelkomd door Jocelyn en Marijke van de Activiteitencommissie, die deze workshop voor ons had georganiseerd (trekkers: Jocelyn en Annette).

ontvangst

Rik had al een mooie tafel voor dertien gedekt en in de keuken stonden de benodigde ingrediënten en de bijpassende recepten al klaar voor gebruik. De keuze wie wat ging bereiden was snel gemaakt, en na een korte inleiding door Rik kreeg iedereen een professioneel schort voor en konden we aan de slag! Rik gaf hier en daar nog wat extra toelichting op de recepten en de bereidingswijze. Sommigen van ons luisterden daar aandachtig naar, maar je hebt natuurlijk altijd een paar ZZP’ers die behoorlijk hun eigen gang gaan. Gelukkig bleef Rik de rust zelve en herhaalde hij de aanwijzingen nog maar eens als je vast dreigde te lopen.

rikDesondanks leidde Rik ons professioneel langs de culinaire klippen en het resultaat mocht er zijn! Alle gerechten werden uiteraard gemaakt van louter verse ingrediënten: blik, diepvries of pakjes kwamen er niet aan te pas! Sommige deelnemers waren duidelijk gewend om te koken, dat kon je zien. Maar er waren ook enkele deelnemers waarbij ik dacht te zien dat ze niet zo vaak zelf kookten. Theewater koken lukt nog wel, maar aardappelen koken blijkt toch nog een hele kunst te zijn! Gelukkig hielpen we elkaar en zo werd het toch een tong- en oogstrelende vertoning.

aan de kookWe begonnen met een behoorlijk aantal voorgerechten: wraps (met gerookte kip en quacemole, door Jelle bereid), olijven/tomaten tapanade en pesto (door Wieke), gamba spiesjes (door Kees), courgette omelet (door Alwine), zalmbonbon met aardappelsalade (door Gerrit) en verse tomatensoep (door Astrid). Daarna een hoofdschotel met gelakte eendenborst uit de oven (door Gerben), rode bieten mousseline (door Karin en Rietje) en een risotto van bospaddenstoelen (door Monique en Olga). Ten slotte als nagerecht een heerlijke tiramisu (door Theo) en fruit (spiesjes door Henk). Deze perfecte maaltijd sloten we daarna nog af met koffie of thee. En natuurlijk lang napraten hoe goed we het hadden gedaan! En dat we de recepten wilden meenemen om het thuis ook nog eens te proberen.

Kortom, een heerlijke avond. We komen graag nog eens bij je terug, Rik. En als de anderen horen hoe geslaagd deze activiteit was komen er vast meer deelnemers! Deze dertien komen in ieder geval graag nog eens bij je terug. Of om gewoon bij je aan te schuiven, of om misschien wel weer zo’n leuke kookshop te doen.

Kees Swierts.

Meer foto's vind je op onze fotopagina >>