Nederland langer op slot

Langere lockdown tot 9 februari

Maandag 14 december keken we met 8,4 miljoen mensen hoe premier Mark Rutte Nederland op slot zette tot 19 januari. En op dinsdag 12 januari zagen we met 6,5 miljoen kijkers hoe de premier en minister De Jonge in de persconferentie die lockdown verlengden tot 9 februari. Dus de strenge maatregelen blijven van kracht en Nederland blijft vrijwel geheel op slot. De poster die de overheid heeft opgesteld geeft in één oogopslag een helder beeld.

Voor veel zzp’ers komt hierdoor het water aan de lippen. En soms nog hoger. Het aantal faillissementen is in 2020 onverwacht laag gebleken, waarschijnlijk door de steunmaatregelen van de regering. Maar veel organisaties en ook zzp’ers krijgen het steeds moelijker. Noodgedwongen moeten ondernemers hun zaak sluiten en hebben ze geen omzet, maar wel doorlopende kosten als huur of personeel. De impact is groot voor de ondernemers.

Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog veel last zullen houden van de corona en de bijpassende, beperkende maatregelen. Ook in Stichtse Vecht, kijk maar eens hier >>. Dus ook dichtbij huis moeten we goed oppassen, onze provincie scoort ‘zeer ernstig’ (net als alle andere provincies overigens).

Zoals jullie ondertussen gewend zijn ook in deze nieuwsbrief nu weer een verzameling van trends en ondersteunende maatregelen. Doe er je voordeel mee en hou je haaks!

Gemeente Stichtse Vecht

Zoals we eerder al hebben geschreven heeft de gemeente ook de ‘hulp in tijden van corona’ gebundeld op een aparte pagina. Klik hier >>. Meer informatie over deze regelingen en de lockdown vind je op de gemeentelijke website.

Zoals ik eerder ook al heb gemeld is de samenwerking tussen de gemeente Stichtse Vecht en de ondernemersverenigingen (ZZP-platform en OVSV) de laatste jaren steeds beter geworden. Niet alleen in de stuurgroep Samen aan Zet, maar ook op andere terreinen als bijvoorbeeld de Dag van de Ondernemer. Die samenwerking vinden niet alleen wij als verenigingen belangrijk, maar ook de gemeente stelt hier prijs op. Zowel het college als de gemeenteraad en ook de betrokken ambtenaren hebben dit meermaals naar ons uitgesproken. En wij naar hen uiteraard. Een voorbeeld van deze waardering is te lezen in de hartverwarmende e-mail die wij in december mochten ontvangen van de wethouder Economie, de heer Maarten Van Dijk. 

Op 14 januari publiceerde de gemeente weer de wekelijks nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief natuurlijk de reactie van de gemeente op de recente coronamaatregelen: ‘Compensatie coronakosten voor maatschappelijke organisaties en instellingen’, en de ‘Lockdown minstens verlengd tot 9 februari’. Zodra de (landelijke) overheid weer aanvullende steunmaatregelen bekend maakt, zullen die ook weer worden gepubliceerd op de betreffende webpagina van de gemeente.

Provincie

De provincie heeft de 15e corona monitor op 9 december 2020 gepubliceerd. Geïnteresseerd? Klik dan hier>>. De volgende monitor staat gepland voor begin februari. Zodra deze is gepubliceerd melden wij dit weer aan jullie.

Kamer van Koophandel

Zoals gebruikelijk geven we hier ook de informatie (die wij relevant vinden voor ons als zzp’ers) weer door die de KvK verzameld en gepubliceerd heeft in hun meest recente nieuwsbrief van 13 januari.

En letten jullie ook nog even op de wijzigingen in de fiscale regelgeving per 1 januari? Kijk hiervoor ook even in de vorige nieuwsbrief van de KvK van 5 januari jl.

Overige informatiebronnen

Niet alleen de overheid (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) publiceert interessante informatie. Zij verwijzen ons vaak naar recente regelgeving en mogelijkheden tot ondersteuning van ondernemers in deze moeilijke tijden. Maar ook andere organisaties doen onderzoeken en publiceren interessante gegevens. Zo heeft de ABN AMRO deze week een kort onderzoek gepubliceerd naar de financiële weerbaarheid van Nederlandse bedrijven in deze coronatijd. En de RABO heeft ook onderzoeken gepubliceerd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar hun ‘corona dashboard: Hoe staat Nederland er voor?’ en zoek op hoe jouw omgeving er voor staat.

 

Zodra er weer iets te melden is, dan doen we dat uiteraard.

Ik wens jullie allen sterkte en hou je haaks!

Kees Swierts, voorzitter ZZP-platform