Nederland nog langer onder de avondklok

Avondklok vanaf 23 januari

Sinds maandag 23 januari hebben we te maken met een avondklok: van 21:00 uur tot 04:30 uur is het verboden om buiten te zijn, tenzij je onder een van de uitzonderingen valt (noodsituatie, werk, huisdier uitlaten, etc.). De poster die de overheid heeft opgesteld voor de avondklok geeft in één oogopslag een helder beeld. De avondklok geldt in ieder geval tot 10 februari, begin week 5 neemt het kabinet een besluit over de avondklok. Maar het lijkt er op dat het kabinet de avondklok nog enige tijd zal verlengen.

Bij de update van 2 februari gaf de premier aan dat de situatie nog steeds zeer ernstig is en dat de lockdown daarom wordt verlengd. Basisscholen gaan weer open, middelbare scholen blijven dicht tot 1 maart. Vanaf 10 februari kunnen consumenten spullen bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels (‘click & collect’). Op 23 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 2 maart nodig zijn. Klik hier voor de routekaart coronamaatregelen

De meeste mensen begrijpen de maatregelen en schikken zich in hun lot, maar anderen protesteerden ook heftig, tot rellen aan toe. Ondertussen is de rust een beetje weergekeerd en zijn we gewend geraakt aan deze ingrijpende maatregelen. En we hopen dat de avondklok binnenkort weer tot het verleden behoort!

Voor veel zzp’ers staat het water aan de lippen. En soms nog hoger. De impact van de coronacrisis blijft groot voor de ondernemers. Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog veel last zullen houden van de corona en de bijpassende, beperkende maatregelen. Ook in Stichtse Vecht, kijk maar eens hier. Uit deze gegevens blijkt overigens wel dat de cijfers dalen. Maar ook dichtbij huis moeten we goed blijven oppassen, onze provincie scoort nog steeds ‘zeer ernstig’ (net als alle andere provincies overigens).

Zoals jullie ondertussen gewend zijn ook in deze nieuwsbrief nu weer een verzameling van trends en ondersteunende maatregelen. Doe er je voordeel mee en hou je haaks!

 

Gemeente Stichtse Vecht

Zoals we eerder al hebben geschreven heeft de gemeente ook de ‘hulp in tijden van corona’ gebundeld op een aparte pagina. Klik hier >>.

Op 21 januari publiceerde de gemeente weer de wekelijks nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief meldt de gemeente dat de burgemeester en de wethouder Economie een brief hebben gestuurd naar staatssecretaris Mona Keijzer om te pleiten voor uitbreiding van de steunpakketten voor ondernemers. Een mooi initiatief waarmee de gemeente Stichtse Vecht duidelijk laat zien dat de lokale politiek zich zorgen maakt over de plaatselijke ondernemers.

De nieuwsbrieven van 28 januari en 4 februari bevatten naar mijn mening niets voor zzp’ers in het bijzonder.  

 

Provincie

De provincie heeft de 15e corona monitor op 9 december 2020 gepubliceerd. Geïnteresseerd? Klik dan hier >>. De volgende monitor staat gepland voor begin februari. Zodra deze is gepubliceerd melden wij dit weer aan jullie. Het overzicht van alle edities van de monitoren vind je overigens hier >>.

 

Kamer van Koophandel

Zoals gebruikelijk geven we hier ook de informatie (die wij relevant vinden voor ons als zzp’ers) weer door die de KvK verzameld en gepubliceerd heeft in hun meest recente nieuwsbrieven van 19 januari, van 21 januari, van 27 januari en van 3 februari. In deze nieuwsbrieven weer veel informatie over belastingmaatregelen in coronatijd, wat betekent de avondklok voor ondernemers, TVL tot eind juni 2021 aan te vragen, NOW en Tozo, maar ook ransomware en ander werk zoeken als zzp’er tijdens corona (en waar let je dan op als je in loondienst gaat). Kortom: actuele onderwerpen!

 

Familiejournaal

In de nieuwsbrief van november meldde ik al dat Peter Visser gaat verhuizen naar Harlingen. Hij heeft zijn huis in Maarssenbroek verkocht en een prachtig pandje in de binnenstad van Harlingen kunnen bemachtigen. Gefeliciteerd, Peter! Je was lid vanaf het begin van het ZZP-platform, we zullen je missen. We hopen contact met je te kunnen houden en wensen je alle goeds en sterkte met de verhuizing in maart! Peter schreef als afscheid een briefje naar ons.

Zodra er weer iets te melden is, dan doen we dat uiteraard.

Ik wens jullie allen sterkte en hou je haaks!

Kees Swierts, voorzitter ZZP-platform