Nederland op slot

Totale lockdown tot 19 januari

Maandag 14 december keken we met 8,4 miljoen mensen hoe premier Mark Rutte Nederland op slot zette. Op slot tot 19 januari, hoe komen we die tijd goed door? Zo ondertussen raken steeds meer mensen er van overtuigd dat er ‘iets’ moest gebeuren. Natuurlijk zijn er ook mensen die een ander geluid laten horen, bijvoorbeeld tijdens de toespraak van Rutte, gillend naast het Torentje. Maar als de cijfers zo sterk oplopen, dan wordt het steeds duidelijker dat het ‘niet echt goed gaat’, zoals veel politici eufemistisch zeiden maandagmiddag.

Dus nieuwe en strengere maatregelen en Nederland gaat vrijwel geheel op slot. Er zijn nog wat achterhoede gevechten met grote winkelketens die proberen toch open te gaan, hun ruimte zal ongetwijfeld verder worden ingeperkt.

Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog veel last zullen houden van de corona en de bijpassende, beperkende maatregelen. Ook in Stichtse Vecht, kijk maar eens hier >>. Dus ook dichtbij huis moeten we goed oppassen, onze provincie >> scoort ‘zeer ernstig’!

Zoals jullie ondertussen gewend zijn ook in deze nieuwsbrief nu weer een verzameling van trends en ondersteunende maatregelen. Doe er je voordeel mee en hou je haaks!

Gemeente Stichtse Vecht

Zoals we eerder al hebben gemeld heeft de gemeente ook de ‘hulp in tijden van corona’ gebundeld op een aparte pagina. Klik hier >>.

Patricia Swinnen wees ons onlangs (enkele dagen voordat Rutte de totale lockdown bekend maakte)  ook op de volgende landelijke steunmaatregelen:

  • Verruiming en verlenging van de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor het MKB tot 1 april 2021
  • Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 april 2021.
    Ook zijn er twee nieuwe fiscale steunmaatregelen bijgekomen.
  • Er komt volgend jaar een nieuwe regeling voor ondernemers die van geen enkele andere steunmaatregel gebruik kunnen maken, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
  • Het kabinet ondersteunt cruciale sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, met tijdelijke coronabanen.
  • De regering werkt samen met reisgarantiefondsen aan een zogenaamde ‘voucherkredietfaciliteit’. Hiermee kunnen mensen de vouchers verzilveren, ook als de reisorganisatie tijdelijk niet genoeg geld heeft.
  • Het time-out-arrangement (TOA) stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen.

Meer informatie over deze regelingen en de lockdown vindt u op de gemeentelijke website >> of op de site rijksoverheid.nl >>

Provincie

De provincie heeft weer een corona monitor (nummer 15, d.d. 9 december 2020) gepubliceerd. Geïnteresseerd? Klik dan hier >>.

Kamer van Koophandel

Zoals gebruikelijk geven we hier ook de informatie (die wij relevant vinden voor ons als zzp’ers) weer door die de KvK verzameld en gepubliceerd heeft in hun nieuwsbrief >> van 8 december. Vooral het item over faillissementen is vrij uitgebreid, met een aantal doorverwijzingen.
En dan vervolgt de KvK met recente informatie in een extra nieuwsbrief op 15 december. Hierin vooral nieuws over de lockdown en de bijbehorende maatregelen.

Familiejournaal

In de vorige nieuwsbrief vroeg ik wie er mee zou willen wandelen op 22 december a.s. Het zal duidelijk zijn dat we deze wandeling helaas hebben moeten afgelasten.

Zodra er weer iets te melden is, dan doen we dat uiteraard.

Ik wens jullie allen sterkte, fijne feestdagen en hou je haaks!

Kees Swierts, voorzitter ZZP-platform