Workshop verbeter je verkoopgesprek

Veel ondernemers worstelen met het ‘verkopen’ en het doen van aqcuisitie. Omdat de meeste ondernemers dit niet als hobby hebben, bood ZZP-platform Stichtse Vecht haar leden en ondernemers uit de omgeving gratis een workshop aan.

Op 14 februari schoven 30 zzp’ers aan in Buitenplaats Geesberge in Maarssen. Hierbij zagen wij 8 nieuwe gezichten. Het thema van de deze workshop was “Acquisitie: ken jezelf”, over de psychologie bij het voeren van verkoopgesprekken.
Spreker van deze avond was Petra Smit-Wattez. Zij is neuromarketing psychologe en businesscoach. Voor iedereen die acquireren moet, schreef zij het boek ‘De Klik Methode’.

Allereerst introduceerde Petra zichzelf. Zij heeft ooit gewerkt als advertentieverkoper bij de Gouden Gids. Zo gaf ze een voorbeeld van twee type klanten waarbij ze op bezoek ging. De ene klant maakte zich met name druk over de concurrentie en de andere was enthousiast over de uitbreiding en plannen van zijn bedrijf. Zo vertelde ze dat de ene persoon denkt in problemen vermijden en de andere gedreven wordt door verlangen.

Wat brengt je in actie? Iets vervelends vermijden of juist iets willen bereiken? Daarna deden we een oefening. Hoe denken we zelf? Met welke klant heb je meestal te maken? En hoe kan je hierop inspelen? We gingen in tweetallen aan de slag en bedachten oplossingen voor elkaar.

Het tweede type wat Petra als voorbeeld gaf is globaal versus specifiek. Dus de ene klant houd van details en de ander juist niet. Zo zijn er natuurlijk nog meer type klanten. Met wat voor klant je te maken hebt, kom je achter door open vragen te stellen. Zo kan je aansluiten bij de klant, de juiste woorden vinden om aan te zetten tot actie. En snel vertrouwen winnen.


Na afloop kregen we allemaal het boek ‘De Klik Methode’ mee, wat een leuke verrassing was. Het was een levendige, leuke en leerzame avond en de vereniging is benieuwd of de aanwezigen de methode toe gaan passen in hun verkoopgesprekken.

Op 24 maart a.s. komt Petra Smit weer terug voor deel 2 van deze acquisitieworkshop en gaan we nog dieper in op deze materie. Je kunt hier je alvast inschrijven via deze link >>, zo ben je zeker van een plekje. We vinden het leuk als je erbij bent.